14 Jan 2025

14 Jan 2025

14 Jan 2025

Allmänna villkor

Välkommen till föräldrakooperativet Solkatten!

Föräldrahandboken är ett informationsdokument för dig som har barn som går på Solkatten. Ansvarig för detta dokument är styrelsen i samråd med rektor. Kontakta dem om det är något du saknar eller som bör förtydligas. Uppdateringar av handboken förmedlas via e-post och på föreningens webbplats. 

Kontaktinformation:

Adress: 

Karl Knutssonsgatan 4
73232 Arboga

Hemsida: solkattenarboga.se
Styrelse: styrelsen@solkattenarboga.se
Rektor: rektor@solkattenarboga.se,  telefonnummer: 070 725 06 14
Personal: personal@solkattenarboga.se 

Telefonnummer till förskolan: 

073 654 95 68
073 398 87 06

App för dokumentation, information och scheman: Tyra

Instagram: foraldrakooperativetsolkatten

Öppettider:
Måndag-torsdag: 06:30-17:00
Fredag: 06:30-16:00

Sommarlov:
Vi stänger Solkatten och tar sommarlov under 4 veckor varje år. Vecka 28, 29, 30 och 31. 

Vill ni ansöka om ändrade öppettider fyller ni i blanketten ”Ansökan om dispens - förskola" och mailar den till styrelsen, blanketten finns i föräldrapärmen i hallen, på hemsidan eller under dokument i Tyra. 

Organisation 

1.1 Solkattens Förskola

Föräldrakooperativet Solkatten drivs som en ekonomisk förening. I en ekonomisk förening äger varje medlem en röst. Föreningsmötet sker vanligen en gång per termin. 

Föreningens juridiska personer är styrelsen. Som förälder i kooperativet är du delaktig i olika arbeten som kan handla om innemiljö, utemiljö, trivsel eller IT. 

1.2 Stadgar 

Redovisas i separat dokument och finns på hemsidan.

1.3 Årsstämma 

Årsstämma hålls enligt stadgarna före mars månads utgång varje år. En representant per familj förväntas delta. Styrelsen ska meddelas om du har förhinder. På årsstämman väljs bland annat styrelsemedlemmarna.  

1.4 Styrelsen 

Styrelsen ansvarar för att förestå föreningen mellan årsstämmorna. Nuvarande styrelse finns presenterad på hemsidan. 

1.5 Information på webben 

Den officiella adressen till Solkattens kooperativa förskola finns på föreningens hemsida solkattenarboga.se. På hemsidan finns kontaktuppgifter till föreningen samt aktuell information kring föreningens verksamhet. Solkatten har också en sluten Facebookgrupp där föräldrar är medlemmar. 

2. Börja på Solkatten

2.1 Köhantering

Solkatten har en så kallad syskongrupp med omkring 23 barn i åldrarna 1–5 år. Vid intresse av att ställa sitt barn i kö på Solkatten kontaktas rektor. Syskon till barn som redan är placerat i förskolan eller har varit placerat på förskolan har förtur. Ni måste dock lämna in en intresseansökan för barnomsorg till rektor åt syskon. Syskon blir inte automatiskt placerade i barngruppen. Solkatten eftersträvar att ha en jämn ålders- och könsfördelning i barngruppen. 

2.2 Introduktion av nya medlemmar

För att nya familjer ska komma in i verksamheten och finna sig till rätta har föräldrakooperativet ett system där rektor informerar den nya familjen. Rektorn är er första kontakt med övriga familjer på förskolan, hjälper till med praktiska problem och svarar på eventuella frågor som kan finnas innan ni kommit in i verksamheten. Om ni är nya och undrar över något, tveka inte med att kontakta rektor, fråga personalen eller någon i föräldragruppen. 

2.3 Inskolning på Solkatten

Du som föräldern är med ditt barn på förskolan i ordinarie verksamhet under omkring en vecka. Hur lång tid inskolningen tar är individuell men räkna med en vecka. 

En ur personalgruppen har ansvar för inskolningen av just ditt barn. Du som förälder får lämna förskolan kortare stunder så ditt barn får prova att vara själv en stund tillsammans med övriga barn och personalen. Efter 3 – 5 dagar kan du lämna ditt barn men det är bra om du som föräldern kan finnas ”stand-by” i ytterligare en vecka för att kontaktas vid behov. Inskolningstider bestäms efter överenskommelse mellan förälder och personal.

3. Medlemmarnas arbetsinsatser 

Föräldrainsatserna består av flera olika moment: 

1. Fixardagar/städning 2. Föräldrasamverkan 3. Arbetsgrupper 4. Styrelseuppdrag

Ambitionen är att ni även har ett styrelseuppdrag någon gång under tiden ni har barn på förskolan. 

Vi hjälps också alla åt vid större samt mindre projekt.

3.1 Städning och föräldrasamverkan

Städning av förskolan gör vår personal, men på fredagar efter 16.00 eller under helgen behöver de hjälp. Föräldrarna städar därför förskolan cirka en till två fredagar per termin. Städningen är endast enklare uppgifter som beräknas ta omkring en timme. Det sitter ett aktuellt städschema uppe på torkskåpet hallen där man som familj skriver upp sig när man kan hjälpa till. Denna termin kommer vi inte ha någon planerad föräldrasamverkan i barngrupp. Vi kan dock komma att be om hjälp i tyra om vi märker ett behov av det framöver eller vid brist på personal osv. 

3.2 Fixardagar

Underhåll och förbättring av förskolans lokaler och utemiljlö

Cirka 2-3 gånger per termin ses minst en förälder från varje familj på förskolan för underhåll och förbättring av lokalerna samt utemiljön. Det kan vara allt från att måla en vägg till att bygga en ny sandlåda. Dessa tillfällen sker på helgen där även resten av familjen, såsom alla barn, kan deltaga. Då tänder vi grillen och hjälps åt medan barnen leker. 

3.3 Styrelseuppdrag

Ambitionen är att alla familjer någon gång under sin tid på förskolan ska ha varit med i styrelsen. 

Styrelseposterna är: ordförande, sekreterare, personalansvarig, fastighetsansvarig och fixardagssamordnare. 

Styrelsen sammanträder ungefär en gång i månaden.

4. Information

4.1 Föreningsmöten och föräldramöten

Styrelsen kallar till föreningsmöten som vanligtvis sker två gånger per år. Vid dessa tillfällen håller personalgruppen också föräldramöte. 

4.2 Utvecklingssamtal - föräldrasamtal med personalen 

Varje läsår får föräldrarna möjlighet att prata enskilt med personalen om sitt/sina barn. På höstterminen har ni trygghetssamtal och på vårterminen har ni utvecklingssamtal. Vill du ha samtal utöver dessa tillfällen, prata då med pedagog eller med rektor beroende på vilken typ av samtal ni är intresserade av. 

4.3 Informationsspridning 

Mycket av Solkattens information förs ut via Tyra så det är bra om du som förälder har för vana att titta igenom din Tyra app regelbundet. Aktuella dokument ligger under “dokument” i Tyra-appen eller finns i föräldrapärmen i hallen. En del information finns även i Facebookgruppen. På Solkatten finns en klädnypa ovanför barnens låda i hallen för att hänga upp informationsbrev. Viss information skrivs också på ytterdörren, torkskåpet och anslagstavlan.

Styrelsen mejlar regelbundet ut relevant information som rör Solkatten.

4.4 Förbättringsförslag & klagomålshantering

Till styrelsen kan man lämna in frågor, synpunkter eller information genom att mejla styrelsen@solkattenarboga.se.

Eller fylla i blanketten “Blankett för klagomål och synpunkter” som ligger på hemsidan eller i föräldrapärmen i hallen.

5. Den interna kommunikationen på Solkatten

För att få en ökad trivsel och tydligare kommunikationsvägar gäller följande: 

  • Föräldrar vänder sig till personalen i frågor som rör de egna barnen.

  • Föräldrar vänder sig till rektor i frågor som gäller den pedagogiska verksamheten.

  • Föräldrar vänder sig till styrelsen i frågor som rör övrig verksamhet, organisation och andra övergripande frågor.

6. Tillsynstider

6.1 När får jag ha barn på förskolan 

Vi följer kommunens regler och riktlinjer gällande förskoleverksamhet och tider. När ni börjar på förskolan kommer ni överens med rektorn om vilka tider som ska gälla för barnet. Dessa tider gäller tills anmälan om ändring lämnats.

Ditt barns tider lägger ni in för en så lång period ni vet hur barnet kommer behöva gå på förskolan. Ni behöver lägga in barnets tider i Tyra minst två veckor i framtiden. Om du behöver ändra tiderna med kort varsel, dvs inom två veckor, behöver detta förankras med personalen innan du ändrar barnets tider i Tyra. (Vid arbetssökande kan du på kortare tid lägga in ditt schema, förankra först med pedagoger/rektor innan ni ändrar tiden).

För barn till föräldrar som arbetar eller studerar gäller att tiden ska stå i förhållande till den tid som föräldern arbetar eller studerar samt restiden till och från arbetet/studieplatsen. 

När du som förälder är sjukskriven eller vid havandeskapspenning behåller ni er rätt till förskola, på de procent du är sjukskriven ex. är du sjukskriven på 50% har ni rätt till 50% barnomsorg, 75% har ni rätt till 75% osv. 

Om förälder tar semester eller har/tar lediga dagar så ska också barnet vara ledig.

Solkatten stänger helt under fyra veckor på sommaren, vecka 28, 29, 30, 31. 

Nattarbetande föräldrar

  • Föräldrar som jobbar natt har rätt till att ha barnen på förskolan efter 8 timmars vila räknad från det att föräldern kommer hem från arbetet. 

  • Individuell anpassning sker utifrån förälderns situation i kommunikation med personalen och vid vissa fall även styrelsen. 

6.2 Tillfällig ändring av tider 

Då barn behöver tillfällig ändring av schema anmäls detta till personalen 14 dagar innan startdatum. Vid speciella tillfällen, som arbetssökande som blir uppbokad på jobb och behöver ändra tid med kort varsel, prata med personal eller rektor.

6.3 Allmän förskola för barn 3–5 år 

Allmän förskola innebär att alla barn från höstterminen det år de fyller 3 år, till och med vårterminen det år de fyller 6 år, har rätt till avgiftsfri förskola 15 timmar i veckan, 525 timmar per läsår. 

För barn till arbetssökande, föräldralediga på heltid, eller av annan anledning inte arbetar eller studerar gäller avgiftsfri förskola. 15 timmar/vecka (09:00-14:00 tisdag, onsdag och torsdag).

Barn som går i allmän förskola är lediga under skolans lov. Det innebär att dessa barn följer hösttermin/vårtermin och således är lediga vid följande tillfällen:

  • Sportlov.

  • Påsklov.

  • Sommarlov (4 veckor lediga av sommarlovet, 28-31). 

  • Höstlov.

  • Jullov, lediga 2 veckor.

Se blanketten “Avgifter och regler” under dokument i Tyra för mer information.

6.4 Uppsägning av förskoleplats

Uppsägning av förskoleplats ska anmälas skriftligt och lämnas till rektorn. Uppsägningstiden är tre månader, således ska denna anmälan komma in minst tre månader före barnets sista vistelsetid på förskolan. Ni är betalningsskyldiga för platsinnehavet minst tre månader från det att anmälan inkommit. Ni behåller er plats de tre månaderna ut. För barn som börjar i förskoleklass sker uppsägning av plats automatiskt. Behöver ni ha fritidsverksamhet på skolan där barnen placeras, måste ni ansöka om det själv, detta görs inte per automatik. 

7. Avgifter och ekonomi 

Solkattens månadsavgifter beräknas utifrån kommunens aktuella regelverk, som tillämpar regler för maxtaxa. Det fungerar som ett tak för hur mycket du ska betala. Maxtaxan regleras årligen utifrån Skolverkets index. 

Avgiften grundas på abonnemangsprincipen, avgift betalas tolv månader per år enligt den överenskomna vistelsetiden, oavsett om du använder platsen eller inte. Inget avdrag på avgiften ges för till exempel inskolningstid, uppsägningstid, semester, lov och annan ledighet, studiedagar eller då barnet är sjukt. 

Avgifter för förskoleverksamhet (0–3 år):

Barn 1 - 3 % av inkomsten dock högst 1 688 kr/månad.
Barn 2 - 2 % av inkomsten dock högst 1 125 kr/månad.
Barn 3 - 1 % av inkomsten dock högst 563 kr/månad.
Barn 4 m.fl. i hushållet betalas ingen avgift.

Den allmänna förskolan för 3–5 åringar gäller från den 1 augusti det år barnet fyller 3 år. 

Avgifter för den allmänna förskolan (3–5 år): 

Barn 1 - 2 % av inkomsten dock högst 1 125 kr/månad.
Barn 2 - 1 % av inkomsten dock högst 563 kr/månad.
Barn 3 - 1 % av inkomsten dock högst 563 kr/månad.
Barn 4 m.fl. i hushållet betalas ingen avgift.

En årlig medlemsavgift betalas till den ekonomiska föreningen på 300 kronor per år. 

Nedan följer en sammanställning;

  • Månadsavgiften beräknas utifrån hushållets gemensamma inkomst. Vid förändringar sänks respektive höjs avgiften. Vid bestående förändringar gäller från och med den dag inlämning av hushållets gemensamma inkomst inkommer.

  • En blankett ska fyllas i med aktuell månadsinkomst och lämnas till Solkattens rektor. Vid förändrad inkomst gäller den nya avgiften från följande månad efter det att den nya uppgiften lämnats in. Denna blankett finns i föräldrapärmen i hallen. 

  • Från och med det år barnet fyller 3 år reduceras avgiften om barnet har en vistelsetid på över 15 timmar per vecka. Detta beror på att en avgiftsfri allmän förskola i 15 timmar/vecka gäller för barn äldre än 3 år. 

  • Månadsavgiften betalas varje månad i förskott och skickas ut via e-post, även under sommar- och juluppehåll.

  • Som avgiftsgrundande inkomst räknas allt som är skattepliktiga inkomster, ersättningar och bidrag (till exempel försörjningsstöd), se kommunens lista.

  • Särskilda regler kan gälla barn med handikapp och/eller särskilda behov. Se kommunens regelverk för detta.

  • Barn som flyttar över till 6-årsverksamhet är inskrivna i Solkattens verksamhet tom sista juli det år de flyttar över. 

Solkattens ekonomiansvarig är ansvarig för uträkningarna av aktuell månadsavgift. Efter det att uppgifter om inkomst inkommit genomförs betalningskontroll av månadsavgiften. Ekonomiansvarig skickar ut en påminnelse om att månadsavgiften ej erlagts. Om avgiften ej betalas kan rätten till barnomsorg komma att förfalla.

7.1 Ersättning för utlägg

Om förälder har gjort utlägg för Solkattens räkning skall kvitto lämnas till rektor/ekonomiansvarig tillsammans med uppgifter om vem som gjort utlägget, bank och kontonummer dit ersättningen ska utbetalas. Se till att det är ett kvitto där endast varan som skall ersättas finns med, privata inköp bör ej finnas med på samma kvitto. 

8. Verksamhetsinformation 

Solkatten undervisar utifrån läroplanen Lpfö 18 och skollagen (2010:800). Läroplanen beslutas av regeringen och består av två delar;

1. Förskolans värdegrund och uppdrag samt 

2. Mål och riktlinjer. 

Dessa två delar ses som en helhet. Utifrån dessa tas årligen en kvalitetsrapport fram. Kvalitetsrapporten beskriver Solkattens arbete under ett läsår utifrån läroplanens utvecklingsområden och förskolans hörnstenar; omsorg, pedagogik, hälsa och välmående, utevistelse. 

I uppstarten av varje termin skrivs även handlingsplaner som bidrar till det systematiska kvalitetsarbetet. Handlingsplanerna är följande:

·   Normer och värden

·   Omsorg, utveckling och lärande

·   Barns inflytande

·   Förskola hem

Detta görs för att säkerställa att arbetssätt, arbetsformer och utvecklingsinsatser faktiskt leder till att målen uppnås och ger avsedd effekt. Arbetet och resultaten följs upp och dokumenteras kontinuerligt under årets gång. 

På vårens och höstens föräldramöte informerar förskolans personal om vilka områden och teman de kommer att arbeta kring under det kommande läsåret.

8.1 Hämtning och lämning

Ring eller sms:a om ni är försenade till lämning, hämtning eller föräldrasamverkan. 

Lägg in sjukdom hos barn i Tyra appen så fort ni vet att barnet blir hemma. Ni återanmäler friska barn genom att skicka ett sms till någon av Solkattens telefoner dagen innan de beräknas tillbaka innan kl 14.00. Har vi inte hört något från er räknar vi med att barnet blir fortsatt hemma. 

Meddela personalen om någon annan än föräldrarna hämtar/lämnar barnet/barnen på förskolan. 

Personalen planerar sitt schema utifrån barnens schema. Det innebär att du, när du lämnar ditt barn på förskolan, gör det från och med den tiden du angivit att barnet ska börja och inte tidigare. När du anger vilken tid du ska hämta barnet väljer du den tid då du kommer lämna förskolan med barnet för att inte personalen ska behöva jobba övertid. 

Anger du att ditt barn ska vara på förskolan mellan klockan 09:00-15:00 så lämnar du barnet tidigast klockan 09:00 och hämtar barnet innan klockan 15.00, så att ni går därifrån senast klockan 15:00. 

Tänk på att inte störa pågående verksamhet vid hämtning/lämning. Hjälp ditt barn att avsluta lek/aktivitet och ansvara för att ditt barn plockar undan den aktivitet de håller på med.

8.2 Utevistelse

En av våra fyra hörnpelare är utevistelse. 

På vår gård spenderar barnen mycket tid. På gården sker både lek, pedagogisk undervisning och måltider. Gården tar vi föräldrar hand om tillsammans och ansvarar för att den är både rolig och säker. 

På Solkatten har vi som ambition att ett par tillfällen per termin ha en utedag i veckan. Dessa dagar hålls vanligtvis vid Maxelmossen, i skogen, och innebär att vi föräldrar lämnar och hämtar våra barn där. All pedagogisk undervisning och alla dagens normala rutiner är som vanligt - fast utomhus.

8.3 Allergi

Det är viktigt som förälder att informera personalen om barnet har någon typ av allergi. En särskild blankett har tagits fram för att fylla i eventuella allergier. Blanketten finns hos personalen och ska delges rektor.

Eventuell medicin och beskrivning ska finnas på barnets hylla. Föräldern ansvarar för att se till att medicin finns. Blankett, som skall fyllas i vid medicinering av personal, finns i föräldrapärmen i hallen. 

8.4 Kost

Maten samt måltiderna är en central del i våra liv. Sömn, varierad kost och regelbunden motion är en bra grund för en god hälsa och bidrar till glädje. Att ge alla barnen en god grund i bra matvanor anser vi på Solkatten är viktigt för alla barnens fysiska samt psykiska välmående. Vi vill erbjuda vällagad, omväxlande, näringsriktig mat som bidrar till minimal påverkan på vårt klimat. 

Våra måltider är pedagogiska. Det är för att skapa förutsättningar till goda matvanor. Barn behöver vuxna som stöd och förebilder. Att ha pedagoger som äter med barnen är betydelsefullt för att skapa goda matvanor, samt att de äter av samma mat som barnen. 

För önskemål om anpassad kost av religiösa skäl finns möjlighet att erbjuda ett lakto-ovo-vegetarisk alternativ (innehåller mjölk, ägg och vegetabilier) att tillgå vid de tillfällen en av maträtterna inte kan ätas. För detta krävs ifylld specialkostblankett underskriven av vårdnadshavare. (Enligt svensk djurskyddslagstiftning kan önskemål om koscher och halalslakt inte tillgodoses). 

Det finns ingen möjlighet att tillgodose önskemål om dieter, ekologiska livsmedel, visst råvaruursprung eller livsmedel fria från särskilda ingredienser utöver allergener. 

Vi erbjuds lakto-ovo- vegetarisk kost, det vill säga kost som är fri från köttprodukter men kan innehålla både mejeri- och äggprodukter, som alternativ till den ordinarie kosten. 

Helvegetarisk (vegansk) kost kan inte erbjudas för tillfället. 

Individuellt anpassad kost kan erbjudas vid särskilda behov. Ett utlägg från läkare, eller BVC, kan komma att tillfrågas vid dessa önskningar. 

Inom förskolan görs en bedömningen av behov av anpassad kost genom pedagogisk personal i samråd med rektor, i vissa fall även styrelsen, och beslutas av rektor. Behovsbedömningen för anpassad kost gäller för en bestämd tid och följs upp av pedagogisk personal och rektor. 

8.5 Blöjor

De barn som använder blöjor tar med sig blöjor hemifrån. Vid behov av påfyllning sätts en lapp upp på barnets hylla. 

8.6 Leksaker i förskolan

Egna leksaker är inte tillåtet att ta med till förskolan. Snuttefilt och gosedjur för de barn som vill ha det under vilan är okej. 

Med jämna mellanrum har vi en visar-dag då barnen får ta med sig en leksak hemifrån att visa upp för de på förskolan och leka med en stund. Det ska vara en leksak som får plats på hyllan under resten av dagen. 

8.7 Nyckel

Alla medlemsfamiljer har en nyckel. Det är viktigt att nyckeln inte märks med ”Solkatten” om nyckeln skulle komma bort. Rektorn administrerar utlämning och inhämtning av nycklar. Skulle nyckeln försvinna så blir du som medlem återbetalningsskyldig för nyckeln. 

8.8 Kläder

Varje barn har en egen hylla i hallen. Där det finns en låda för extrakläder som föräldrarna själva får fylla på efter behov. Det underlättar för personal om kläderna är namnmärkta. Om barnet har blivit av med något klädesplagg kan du ta dig en titt i påsen med omärkta kläder i hallen. Personalen ansvarar inte för kläder som försvinner eller blir förstörda under barnets vistelse på förskolan.

8.9 Försäkringar 

Kollektiv olycksfallsförsäkring

Föräldrakooperativet Solkatten tillhör Arboga kommuns verksamhetsområde, därav tillhör vi samma försäkringsbolag som dem; För elever, barn, ungdomar och andra grupper inom Arboga kommuns verksamhetsområde. Skadeanmälan görs per telefon till försäkringsbolaget Svedea, 0771-16 01 99 eller på webbplatsen svedea.se

9. Regler vid sjukdom 

9.1 Allmäntillstånd 

Vid sjukdomar utgår solkatten från ett dokument som heter ”Smitta i förskolan” vilket är en kunskapsöversikt från folkhälsomyndigheten. Enligt ”smitta i förskolan” ska barnens allmäntillstånd avgöra om barnen kan återgå till förskolan efter en sjukdom. Ett gott allmäntillstånd innebär att barnen bör ha krafter för att vara tillsammans med andra barn (och personal) samt äta, leka och lära. Barnet ska vara piggt, feberfritt i minst ett dygn och orka delta i förskolans alla normala aktiviteter, som kan innebära utomhusvistelse i flera timmar eller exempelvis idrott. Det står även att barnet bör ha minst en feberfri dag (utan febernedsättande medicin i kroppen) innan det återgår till förskolan, det är dock lika viktigt att bedöma allmäntillståndet som feber, speciellt om temperaturen endast överskrider 37, 5 C med någon tiondel på morgonen. Ni bör då ställa er frågan ”orkar barnet delta i förskolan aktiviteter som också innebär utevistelse?”. Det är viktigt att föräldrar och förskolans personal hjälps åt med bedömningen. Ibland kan barnet vara piggt på morgonen, men orkar trots det inte med en hel dag på förskolan.

9.2 Vid förkylning 

Barn som är sjuka ska stanna hemma. Det är för att inte smitta andra. De kan gå tillbaka till förskolan, skolan eller andra aktiviteter när de är tillräckligt pigga för att orka med vardagen som vanligt. Det gäller även för barn som har kvar till exempel lite snuva eller lätt hosta.

Det vill säga att någon torkning av näsan eller en host då och då är okej så länge barnet är piggt. Får vi torka näsan flera gånger i timmen samt att barnet hostar väldigt mycket eller väldigt djupt kan det vara bra att vara hemma och vila tills symptomen blir mildare och endast enstaka symptom finns kvar som exempel lite snuva eller lätt hosta. 

9.3 Syskon

Syskon till sjuka barn är välkomna till förskolan så länge de är friska och pigga. Vi önskar dock att ni håller syskon hemma om ni har möjlighet för att minska spridning av sjukdom, eller om ni endast är hemma och VABar kanske kan reglera barnets tider lite i samråd med personalen. Vid magsjuka ska alla syskon hållas hemma. 

9.4 Magsjuka 

Vid symptom vid magsjuka ska ni hålla barnet hemma i minst 48h från sista symtomet. Det vill säga att när de kan äta normalt och avföringen är normal så räknar ni därifrån i 48h framåt. Syskon hålls hemma vid magsjuka eller symptom på magsjuka. Vanligaste symtomen vid magsjuka är: (taget från 1177)

- Illamående 

- Kräkningar

- Diarré 

- Ont i magen 

Tänk på att tvätta händerna ofta och noggrant vid symtom på magsjuka. 

Vid fler frågor eller fundering prata med personalen. Tillsammans får vi hjälpas åt för att skapa en bra och hälsosam arbetsmiljö för alla!